Fără categorie

Un articol – ziarul local Walsroder Zeitung

Pe 7 ianuarie 2022, jurnalistul german Rolf Hillmann a publicat un articol despre familia Furdui în ziarul local Walsroder Zeitung.

În prezentarea pe care o face, domnia sa aduce în atenția publicului cazul familiei Furdui dintr-o perspectivă „serioasă jurnalistică”, așa cum încearcă atent să o definească. Citind articolul, însă, am descoperit că jurnalistul prezintă doar o parte a cazului și anume versiunea Jugendamt și a legii germane, lipsind ceea ce era esențial: versiunea familiei Furdui.

Jurnalistul de la Walsroder Zeitung invocă procedurile judiciare în curs ca scuză pentru a nu putea discuta cazul în detaliu – o idee copiată direct din manualul de manipulare a Jugendamntului – dar fără a fi interesat de versiunea familiei Furdui și de abuzurile la care sunt supuși cei 7 copii aflați de nouă luni în custodia autorităților germane.

Prin urmare, am decis să trimitem un drept la replică redacției Walsroder Zeitung și jurnalistului Rolf Hillmann, având certitudinea că aceștia nu vor pregeta să prezinte cazul familiei Furdui în întregime, deontologic și profesional.

Către Redacția Walsroder Zeitung și Domnul Rolf Hillmann,

[Română, Deutsch, English]

În urma articolului semnat de dumneavoastră în data de 7 ianuarie 2022 și în spiritul deontologic și serios jurnalistic, așa cum bine îl menționați în articol, vă invităm să dați curs acestui drept la replică din partea Grupului de Inițiativă Furdui.

Vă solicităm acest drept la replică din următoarele considerente:

1. Ați descris o versiune a cazului pe o considerați echilibrată jurnalistic, dar prezentați doar punctul de vedere al Jugendamt și al legii din Germania, presupunând automat că familia Furdui este vinovată – ceea ce nu este deontologic și serios jurnalistic să vă antepronunțați. Nu trebuie să fii jurist să pătrunzi măcar superficial conceptul de prezumție de nevinovăție și dreptul la apărare.

2. În demersul dumneavoastră jurnalistic și după ce sugerați implicit că Jugendamt nu face decât să respecte legea în acest caz, nu ați manifestat nicio intenție de a asculta și investiga versiunea Familiei Furdui sau abuzurile Jugendamt, bineînțeles, având grijă ca datele confidențiale să nu fie publice.

Menționăm că acest drept la replică va fi publicat și pe paginile de socializare în limba română, engleză și germană cu trimitere directă la articolul și publicația dumneavoastră.

Astfel că, cu convingerea că veți da curs acestui drept la replică, perfect legitim deontologic și serios jurnalistic, Echipa de Inițiativă Furdui face următoarele denunțuri la adresa Jugendamt:

1. Intervenția brutală și disproporționată a Jugendamt în preluarea copiilor din familie

Nu a existat o anchetă prin care JUGENDAMT (JA) să evalueze situația familiei și în urma eventualelor constatări sa stabilească măsuri de ajutor.

În schimb, JA a corupt minorul mai mare, timp de două luni, fără știrea părinților, pentru a-și construi o imagine distorsionată despre familie si a găsi un pretext pentru intervenția brutală.

Nu au existat niciun fel de evaluări ale copiilor, nici fizice, nici psihice, nici înainte si nici după scoaterea din familie.

Așa cum ați menționat în articol, plasamentul în regim de urgență reprezintă o măsura extremă la care se apelează în ultimă instanță. În cazul de față a fost prima măsură și ultima. O palmă reprezintă, așa cum ați relatat, un potențial de risc. Luarea copiilor și menținerea lor în afara căminului împotriva voinței lor este cu siguranță nespus mai traumatică.

2. Lipsa comunicării Jugendamt cu familia

Cei trei copii mai mari au fost practic furați de la școală fără știrea sau consimțământul părinților, chiar împotriva voinței a celor doua fete de 13 si 14 ani. Cei 7 copii au fost separați și plasați în două instituții, iar cea mai mică fetiță, de 1 an si 3 luni, într-o familie surogat.

Părinții au fost păcăliți să își dea consimțământul fără a implica avocat sau măcar translator.

3. Procesul și tergiversarea cazului
A urmat un calvar juridic nedrept, părinții au acces limitat și întârziat la documente importante. JA interferează abuziv în viața copiilor cu scopul de a-i separa de familie, de școală și de prieteni.

În repetate rânduri copiii sunt torturați psihic fiind îndemnați să cedeze să mai lupte pentru sau să mai spere la reîntoarcerea acasă, sunt forțați să accepte ideea că vor rămâne în sistem. Totul durează foarte mult timp și procesul de evaluare a familiei este tergiversat.

În acest timp, JA ignoră toate tentativele părinților de a urma cursuri și consiliere și a se supune oricăror condiții pentru a-și recăpăta copiii, chiar dacă era de datoria JA sa faciliteze acest cadru.

4. Evaluarea familiei a început la 4 luni după preluarea copiilor din familie

Evaluarea psihologică a familiei și a copiilor care trebuia să fie premergătoare luării copiilor sau imediat a fost programată în luna mai 2021, dar a demarat abia la 4 luni după eveniment, în luna septembrie, nefiind finalizată nici măcar la finalul anului 2021.

5. Vizite

La întâlnirile familiei li se impune sa vorbească exclusiv limba germană, în caz contrar vizita este sistată. Părinții au vorbit anterior româna cu copiii și cu infantul. Tatăl copiilor nu stăpânește limba germană, mama doar la nivel de începător.

Supraveghetorii sunt invazivi, așezându-se la masă cu familia și participând neinvitați în discuții, întrerupând copiii și părinții. Apoi alcătuiesc rapoarte în care denigrează familia și relațiile de familie.

6. Religia

Familia a fost portretizată ca fanatici religioși, rupți de societate, abuzivi.

Poziția JA nu s-a schimbat chiar dacă copiii au afirmat că au mers la biserică de drag si nesiliți de nimeni. Fetele chiar au solicitat să fie duse la biserică în perioada plasamentului, iar aceasta dorință le este constant încălcată si ignorată.

Comunitatea religioasă, școala, medicii, vecinii, prietenii și toți cei care cunoșteau personal familia, din două orașe distincte unde familia a locuit pentru 6 și respectiv 2 ani, au depus mărturii frumoase care contrazic vehement imaginea pictată de Jugendamt.

7. Copiii sunt cazați în condiții insalubre

Șase dintre copii sunt cazați în cămine în care sunt șoareci de care le este frică. Cel mai mic copil, în vârstă de doi ani, este plasat într-o familie de fumători, ceea ce nu este sănătos pentru copilul care a crescut într-o familie de nefumători. De asemenea, fetița de doi ani prezintă ocazional vânătăi la nivelul capului, ceea ce este îngrijorător. Copiii se află constant într-un pericol și un risc traumatic cu efecte permanente nespus mai mari decât cel de care Jugendamt pretinde că i-ar fi scăpat.

8. Jugendamt nu ține cont de dorința copiilor de a reveni acasă

Copiii și-au manifestat dorința clară de a veni acasă definitiv și au făcut acest lucru scriind scrisori judecătoriei, primăriei din Walsrode, Jugendamt, postând și online. Absolut nicio autoritate nu îi ia în considerare pe copii. Acesta este cu adevărat un abuz.

9. Copiilor nu li s-a permis să meargă acasă de Crăciun

În decembrie 2021, familia a depus o cerere prin care solicita ca toți copiii să poată veni acasă de Crăciun. Răspunsul oficial al autorităților a fost că vor analiza cererea abia în luna ianuarie 2022.

Totuși, dintr-o lipsă totală de empatie, Jugendamt a trimis familiei o felicitare prin care îi ura „Crăciun Fericit”.

10. Mătușa copiilor din Statele Unite ale Americii nu a putut vizita copiii

O mătușă a copiilor a călătorit special din Statele Unite ale Americii în Walsrode pentru a-și vedea nepoții. Deși a trimis nenumărate solicitări cu șase luni înainte de această vizită, nu i s-a răspuns și nu i s-a permis ca înainte de Crăciun să își poată vizita nepoții în centrele unde aceștia sunt plasați.

11. Din luna aprilie 2021 și până în prezent, Jugendamt nu a prezentat nicio măsură care să conducă la reintegrarea copiilor în sânul familiei

Ne-am fi așteptat ca Jugendamt să ajute familia prin diferite metode, precum sprijin de familie prin „Biroul de familie“ – care în fiecare oraș din Germania lucrează pentru consolidarea familiilor, sprijin psihologic sau un plan strategic pentru reîntoarcerea copiilor acasă. Dar Jugendamt nu a manifestat nicio intenție de a face acest lucru.

Dacă Jugendamt invocă incompetența în a stabili măsuri de ajutor pentru reunirea familiei, ar fi trebuit să-și recunoască incompetența în măsura nespus mai complexă de a dezmembra această familie.

12. Cheltuielile de judecată, expertiza, tutorii și avocații provin din banii contribuabililor germani

Toată acțiunea demarată de Jugendamt în 2021 implică un mod de operare total netransparent pentru care fiecare contribuabil german plătește.

Având în vedere modul în care Jugendamt a decis să trateze această familie, abuziv și netransparent, din luna septembrie 2021 și până în prezent au avut loc 25 de proteste de susținere a familiei, în 24 de orașe și 10 țări, cu aproximativ 20.000 de participanți.
Protestele și mediatizarea cazului vor continua.

Solicităm Jugendamt, autorităților din Walsrode și celor din Saxonia de Jos să depună toate eforturile transparente, legale și umane pentru a reîntregi această familie.

Grupul de Inițiativă Furdui este format din membri ai familiei extinse Furdui, avocați, pastori, juriști și politicieni.

***

One thought on “Un articol – ziarul local Walsroder Zeitung

  1. Balici Marioara spune:

    Istoria se repeta ,Germania devine iaras un stat opresiv si dictatorial!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.